31.5.2010

Peppi Pitkätossun voimavuoka



Toinen toimiva spagettivuoka. Ohjeen tähän olen ottanut joskus vuosia sitten eräältä keskustelufoorumilta, joten alkuperäistä lähdettä en tälle tiedä. Monessa ruokablogissa tätä on kuitenkin tullut eri muunnoksilla vastaan, joten ilmeisesti maittaa myös muillekin kuin meille :D

Alkuperäinen ohje on kai kuudelle? En tiedä. Itse tehtiin taas ainoastaan puolikas annos, kun ei meillä sitä kukaan noin paljoa syö eikä meillä ole riittävän isoa vuokaakaan. Jostain syystä tuli vähän turhan kuivaa tällä kertaa, vaikka paistoinkin ainoastaan puoli tuntia. Yleensä tästä on tullut ihanan pehmeää ja mehevää. Eli vaikka nesteen määrä vaikuttaa suurelta niin se kyllä hyvin ruokaan häviää. Myöskään sulatejuuston kanssa ei kannata pihtailla B) Ihan ronskilla otteella saa kaikkea laittaa :)

400-800 g jauhelihaa
1 prk (400-500 g) tomaattimurskaa
1 tl suolaa
1 lihaliemikuutio
1 tl mustapippuria
1-2 tl grillausmaustetta
1-2 tl basilikaa, oreganoa tai pizzamaustetta
16-17 dl vettä
350 g pätkäspagettia
250 g sulatejuustoa



Laita vesi ja lihaliemikuutio kiehumaan.



Ruskista ja mausta jauheliha.



Lisää jauheliha ja tomaattimurska kiehuvaan veteen.



Odota, että vesi kiehuu taas kunnolla. Lisää pätkitty spagetti ja keitä noin 5 minuuttia.



Paloittele sulatejuusto ja lisää kattilaan. Sekoittele, kunnes juusto on sulanut.





Kaada seos isoon uunivuokaan.



Paista 200 -asteessa noin 45 minuuttia. Vuoka on valmista, kun enin neste on hävinnyt.



----

Ostoslista:

nauta-sika jauheliha - 2,91 € / 0,419 kg
Rainbow tomaattimurska - 0,85 € / 500 g
Maggi lihaliemikuutio - 1,80 € / 16 kpl
mustapippurirouhe - 2,54 € / 70 g
grillausmauste - 1,42 € / 110 g
pizzamauste - 2,49 € / 32 g
Barilla täysjyväspagetti - 2,59 €
Koskenlaskija Voimakas - 2,67 €

Yhteishinta: 7,80 €

29.5.2010

Salsa- ja pestokiekot



Kotona kaappien sisältöjä kaivelemalla syntyi tällä kertaa tällaista pientä naposteltavaa. En mä väitä, että pesto ja salsakastike kuuluisi peruselintarvikkeisiin, joita löytyy jokaisen kotoa :D Mutta jostain syystä meidän kaappeihin aina kertyy kaikenlaista purkkia, kun mä niistä jotain suunnittelen tekeväni, mutta unohdan ostamisen jälkeen kaappiin kuitenkin :P Paitsi salsakastikkeesta tein samalla myös ns. tujukkeita :) Tosin käytin tässä pestokiekkoihin salaattijuustoa, kun sitä meillä tosiaan tuntuu olevan koko ajan kaapissa ;P

Pestokiekot

250 g (4 levyä) lehtitaikinaa
100 g vihreää pestoa
100 g fetaa



Kauli sulaneet lehtitaikinalevyt hieman isommiksi.



Murenna fetajuusto.



Levitä pestoa ronskisti (tai oman maun mukaan) taikinalevylle.



Ripottele juustomurua peston päälle.



Kääri levy täytteineen rullalle pituussuunnassa.



Leikkaa rullasta noin 1-2 cm viipaleita (noin 10-12 viipaletta/levy) ja nosta ne leivinpaperille uunipellille.





Paista 225 -asteessa noin 10-15 minuuttia.




Salsakiekot

Näiden kävi vähän katalasti, kun en taas sulkenut reunoja kunnolla ja täytteet pääsi valumaan pellille :P

250 g (4 levyä) lehtitaikinaa
150 g tulista salsakastiketta
200 g juustoraastetta



Kauli lehtitaikinalevyjä hieman isommiksi. Levitä levyille salsakastiketta.



(Raasta juusto.) Levitä juustoraastetta salsakastikkeen päälle. Kääri levy rullalle.



Leikkaa rullasta noin 1-2 cm viipaleita (n. 10 kpl/levy) ja nosta ne leivinpaperille uunipellille.





Paista 225 -asteessa noin 15 minuuttia.



----

Ostoslista:

Myllyn Paras lehtitaikinalevyjä - 1,48 € / 500 g
Barilla Pesto Genovese - 3,02 € / 190 g
Arla Apetina Classic - 2,34 € / 200 g

Yhteishinta: 2,40 € / n. 48 kpl

Myllyn Paras lehtitaikinalevyjä - 1,48 € / 500 g
Rainbow Tex Mexican Chunky Salsa Medium - 1,63 € / 300 g
Valio Oltermanni kermajuusto - 5,99 € / kg

Yhteishinta: 2,75 € / n. 40 kpl

Juomia Frezza Moccasta



Kuvassa persikkajuoma, Frezza Mocca ja banaanijuoma.

Jonkun toisen blogissa törmäsin kesäisiin Frezza Mocca -tuunauksiin. Alkuperäiset ohjeet löytyy Pauligin Frezza -sivuilta (Frezza viiletystä -> Reseptit). Ihan hauskoja ohjeita, mutta taidan jatkossakin juoda Frezzani sellaisenaan.

Testasin resepteistä kahta. Tuo persikkajuoma oli meidän mielestä aivan kammottavaa. Join senkin silti ja siedettävämpää se olisi saattanut olla, jos senkin olisi tehnyt vaniljajogurtilla. Banaaniversiokin oli varsin erikoinen, mutta siitä tykättiin :) Mun makuun sopii kahvi ja banaani yhdessä. Tässäkin vaan samaan tulokseen olisi päässyt käyttämällä makeutettua maitokahvia, joten sinänsä ei tarvitse Frezza Moccaa tähänkään enää käyttää.

Kumpaakin juomaa tulee yhdestä annoksesta 1 iso lasillinen.

GO BANANA

1 dl vaniljajogurttia
1 pieni, kypsä banaani
1 dl Frezza Moccaa
(1 dl jäämurskaa)



Laita ainekset tehosekoittimeen (itse käytin sauvasekoitinta), sekoita tasaiseksi ja nauti kylmänä.




PEACH SMOOTHIE

1 dl maustamatonta jogurttia
2 puolikasta säilykepersikkaa
1 dl Frezza Moccaa



Laita ainekset tehosekoittimeen (itse käytin sauvasekoitinta), sekoita tasaiseksi ja nauti kylmänä.



----

Ostoslista:

Arla Ingman rasvaton vaniljajogurtti - 1,12 € / litra
banaani 0,98 € / 4 kpl
Paulig Frezza Mocca -maitokahvijuoma - 1,48 € / 200 ml

Yhteishinta: 1 €

Valio Bulgarian jogurtti - 0,64 €
Del Monte persikka - 1,34 €
Paulig Frezza Mocca - 1,48 € / 200 ml

Yhteishinta: 1,50 €

26.5.2010

Vaahtokarkkibrowniet



Tai vaahtokarkkipainajainen, kuten meillä kutsutaan :D

Alkuperäinen ohje on otettu Maku -lehdestä (2/10) ja tämä on tullut niin monessa blogissa vastaan jo, että halusin itsekin testata. Ja oih, just niin hyvää kuin vain voi kuvitella sotkemalla vaahtokarkkeja ja suklaata brownietaikinaan! Mutta osa herkullisuutta on ääretön tahmaisuus, joka vaahtokarkeista syntyy :P Vinkkinä oli annettu laittaa browniepohja hetkeksi pakastimeen ennen leikkaamista vaan tehokkaasti tarttui veitseen kiinni leikatessa siitä huolimatta. Painajainen! Onneksi vieraat, joille tarjosin tätä, ovat mukavaa väkeä ja heillä riitti kärsivällisyys taistella kaikkeen tarttuvan leivonnaisen kanssa ;D Ja vaahtokarkkitahma on kuitenkin melko yleispätevä herkku, joten eiköhän jokainen pala olekin taistelun arvoinen.

En kauheasti tummasta suklaasta tykkää enkä mielelläni käytä sitä edes leivonnassa. Nyt oltiin kuitenkin saatu lahjaksi levy tummaa suklaata ja tähän sitä katosi oikein kivuttomasti. Maitosuklaalla sokerin ja vaahtokarkkien lisänä tämä olisikin ollut jo liian makeaa, mutta tumma suklaa antoi lopulta vaan kivan suklaisen maun. Alkuperäisessä ohjeessa neuvottiin siis laittamaan 50g, mutta itse hulautin 100 grammaa, ettei jää suklaa suotta kaappiin pyörimään ja hyvin upposi taikinaan tuokin määrä :)

Joo, ja mulla ei ole aavistustakaan, mitä tarkoittaa "rouhi suklaa"! Niinpä leikkelin ensin veitsellä jääkaappikylmästä levystä ohuita suikaleita ja sitten leikkasin muutaman kerran toiseen suuntaa. Hyvin toimi B)

Vaahtokarkkeja ostin 2 pussia (2x90g), joista pilkoin toisen taikinan sekaan ja toisen kaadoin pinnalle.

n. 10 annosta

125 g voita/margariinia
1 dl kaakaojauhetta
2 kananmunaa
2,75 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
3 dl vaahtokarkkeja
100 g tummaa suklaata

Pinnalle:
2 dl vaahtokarkkeja



Sulata voi/margariini.





Pilko vaahtokarkit.



Rouhi suklaa.





Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe.



Sekoita kaakaojauhe jäähtyneeseen voihin/margariiniin.





Vaahdota munat kulhossa sähkövatkaimella. Lisää sokeri vähitellen vaahdottamisen aikana.



Sekoita munavaahtoon kaakaoseos.



Siivilöi jauhot taikinaan, ja sekoita tasaiseksi.



Kääntele taikinaan vaahtokarkkipalat ja rouhittu suklaa.



Vuoraa uunivuoka (20 x 20 cm - meillä käytössä pyöreä vuoka 24 cm halkaisijalla) leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan ja tasoita. (Ja todella kannattaa vuorata koko vuoka sillä leivinpaperilla! Mulle selvisi vasta kakkua vuoasta irrotettaessa, miksi se kannattaa :P )



Paista 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Taikina kuohuu uunissa, älä pelästy. (Kannattaa siis varata sen verran suuri vuoka, että kohoamisvaraa jää edes vähän.)



Ota vuoka uunista muutama minuutti ennen kypsennysajan umpeutumista ja lisää pinnalle kokonaisia vaahtokarkkeja.





Paista vielä n. 3 minuuttia.



Jäähdytä browniet hyvin ja leikkaa noin 10 palaan.



Valmista browniet jo edellisenä päivänä, niin ne ehtivät jäähtyä kunnolla. Leikkaaminen helpottuu, kun nostat browniet pakastimeen hetkeksi ennen leikkaamista. (Joo, ei helpotu!)

----

Ostoslista:

Raisio Sunnuntai leivontamargariini - 1,71 € / 500 g
Fazer Cacao kaakaojauhe - 2,19 € / 200 g
Rainbow isot kananmunat - 1,95 € / 15 kpl
Pirkka sokeri - 0,89 € / kg
Sunnuntai erikoisvehnäjauho - 1,25 € / 2 kg
leivinjauhe - 0,74 € / 100 g
Väiski vaahtokarkkeja - 1,04 € x 2
Fazer tumma suklaa - 1,65 € / 200 g

Yhteishinta: ~ 4 €